Minerální olej na vlasy: pozitiva a negativa jeho používání

Minerální olej je poměrně kontroverzní složka, která je často označována za zbytečnou a karcinogenní, přesto je tak hojně používaná a v kosmetice se vyskytuje již více než 100 let. Ať už chcete používat minerální olej na vlasy nebo na pleť, čistý nebo v jiných výrobcích, nesporně narazíte na negativní informace o něm. Při tolika protichůdných názorech si člověk nikdy nemůže být jistý, zda je minerální olej přítel, nebo nepřítel. Tedy až doposud.

V tomto článku se budeme podrobněji zabývat účinky i vedlejšími účinky minerálního oleje na vlasy. Ale popořadě, co je to minerální olej?

Kredit: Unsplash/Christin Hume

No, minerální olej je průhledný olej bez zápachu pocházející z ropy, odkud pravděpodobně získal špatnou pověst. Kvůli jeho spojení s ropou mnozí tvrdí, že minerální olej má karcinogenní vedlejší účinky, což je částečně pravda pouze v případě, že používáte nerafinovaný, průmyslový produkt.

Podle Pauly Begounové je však minerální olej používaný v kosmetice vysoce čištěný. Poté, co projde přísným procesem čištění, stává se zcela bezpečným a je považován za nekomedogenní. Ve skutečnosti procházejí procesem čištění všechny složky, včetně rostlin.

Minerální olej se tedy ve své vyčištěné formě hojně používá v průmyslu a je poměrně běžnou složkou výrobků osobní hygieny, jako jsou hydratační krémy, balzámy na rty a přípravky na vlasy.

Mohli byste si také přečíst o: Podle časopisu Personal Care je jednou z nejlepších vlastností minerálního oleje to, že vytváří tenké vrstvy se skvělými bariérovými vlastnostmi, díky čemuž je vhodný pro kosmetiku. Tato vrstva uzamyká vodu a chrání vlasy před toxiny a dalšími škodlivými vlivy prostředí, jako je sluneční záření, mráz a vítr.

Přečtěte si více na: Jak si vypěstovat řasy pomocí vazelíny

Vezměte však na vědomí, že minerální olej nefunguje jako kondicionér. Obvykle se používá k ochraně vnějších struktur vlasů, proto nemůže být lékem na poškozené vlasy. Funguje spíše jako krém zvyšující lesk, uvádí společnost Nanoil. Navíc dokáže také zvýšit objem vlasů a vytváří srst, která je podobná té, kterou vytvářejí silikony.

Mezi další výhody minerálního oleje na vlasy patří:

  • snadné rozčesávání
  • bez zamotávání
  • pružnost vlasů
  • bez lámání a statické elektřiny
  • lesklé vlasy
Kredit: Pexels

Měli byste však vědět, že nadměrné používání minerálního oleje na vlasy má také své vedlejší účinky. Jak se říká, všeho moc škodí. Proto si dejte pozor na následující:

  • používání příliš často vlasy vysušuje
  • příliš mnoho minerálního oleje vlasy zatěžuje, zejména ty řídké
  • může způsobit podráždění pokožky hlavy

Tajemství minerálního oleje spočívá v tom, že se má používat zřídka a šetrně. Aplikujete ho na suché vlasy od kořínků ke konečkům a také na pokožku hlavy, nejlépe ne častěji než dvakrát týdně. Nenechávejte ho působit déle než deset minut, aby nedošlo k podráždění pokožky hlavy a vysušení vlasů.

Viz také

Podle Blackhair Kitchen, pokud ho chcete z vlasů zcela odstranit, poohlédněte se po šamponu se sulfáty, protože ostatní šampony mohou být příliš šetrné na to, aby bariéru rozpustily. Jako poměrně účinné se však osvědčily i šampony, které obsahují jako účinné složky kokoylisethionát sodný nebo kokamidopropylbetain.

Minerální olej je sice zkrášlující složka a má mnoho výhod, ale nečekejte, že vlasy vyživí nebo opraví, protože zůstává pouze na povrchu a nedostane se dovnitř vlasu. Pokud vám však vyhovuje, není nic špatného na tom, když minerální olej zařadíte do své péče o vlasy.

Vyjádření: Obsah tohoto článku: text, grafika, obrázky a další obsažené materiály mají výhradně informativní charakter. Obsah NENÍ určen k použití jako náhrada odborné lékařské diagnózy, rady nebo léčby. Se všemi otázkami, které máte v souvislosti se zdravotním stavem nebo o něm, se VŽDY obraťte na kvalifikovaného poskytovatele zdravotní péče.

Přečtěte si také: Vyvrácení mýtů o minerálním oleji na pleť

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.