Drie manieren om meer van je leven te genieten

Geluk is een ongelooflijke energiebron voor de menselijke geest.

-John C. Maxwell

We willen allemaal gelukkiger zijn: een eenvoudige zin, slechts zes woorden lang. En toch, elke keer dat het in mijn gedachten opkomt, is het een krachtige herinnering aan waarom mijn baan – psycholoog – bestaat; elke patiënt met wie ik werk wil mijn hulp om meer van hun leven te genieten. Deze mensen komen uit alle lagen van de bevolking, en ieder heeft zijn of haar eigen verhaal, maar dit verlangen is misschien wel het enige wat ze met elkaar gemeen hebben – en wat dat betreft met u of mij. Ze willen allemaal “gelukkiger zijn”.

artikel gaat verder na advertentie

Dus, wat is het nummer een ding dat je kunt doen om dat te laten gebeuren?

Tijdens mijn eerste ontmoetingen met hen, stellen mensen vaak grote, ingrijpende veranderingen in hun leven voor. Ik zou mijn baan kunnen opzeggen. Ik zou New York kunnen verlaten. Ik zou terug kunnen gaan naar mijn ex. Ik zou mijn baard kunnen afscheren.

Alle goede ideeën. Maar hier is mijn suggestie: Ik kan proberen meer plezier te vinden in mijn leven zoals het nu is.

Het is zo duidelijk dat plezier in het leven gekoppeld is aan zoveel andere positieve uitkomsten. Sommigen wijzen op de mogelijkheid dat plezier in lichaamsbeweging leidt tot betere prestaties bij lichamelijke activiteit. Maar zijn er dingen die u kunt doen om plezier te oefenen? Welke concrete gedragsveranderingen kunt u aanbrengen om met meer energie van uw leven te gaan genieten?

Hierbij drie ideeën om te oefenen:

1.Maak een dagelijks ritueel rond genieten: Vraag jezelf bij het ontwaken af: “Waar verheug ik me vandaag het meest op.” Aan het einde van je dag vraag je jezelf af: “Wat was het leukste deel van mijn dag en waarom?”

Je zou eigenlijk nog een stap verder kunnen gaan en je genietritueel kunnen documenteren. Elke avond, zou je kunnen opschrijven een ding dat je genoten van je dag op een slip van papier, en laat het in een pot. Over een jaar maak je de pot leeg en lees je de briefjes opnieuw. Ik hou van deze methode vanwege het dubbele voordeel: niet alleen sta je elke dag stil bij je plezier, maar je kunt het ook in één keer herbeleven, lang na het feit.

artikel gaat verder na advertentie

2. Wanneer je eet, probeer je dan te concentreren op de smaak van je eten voor slechts één minuut. Hoe smaakt het? Probeer de verschillende sensaties te identificeren. Zout? Zoet? Bitter? Zuur? Als je met iemand eet, geef dan commentaar aan hen over elke observatie.

Deze tip komt voort uit het onderzoek dat suggereert dat het eten van kleinere porties voedsel met meer mindfulness je werkelijke genot van wat je eet kan verhogen. (Natuurlijk, de truc is de kleinere porties – lees mijn post over het veranderen van een gedrag voor die ene!)

3. Zet een herinnering op je telefoon, computer of agenda die je eraan herinnert om te genieten van wat het belangrijkste is in je leven. Ik heb een kleine cartoonsticker van een stralende zon die ik van mijn dochter heb gekregen en die op mijn telefoonhoesje zit. Tijdens een stressvolle dag herinnert het me eraan om me te concentreren op waar ik van kan genieten en mijn aandacht af te leiden van de rest.

Dit zijn slechts een paar manieren om meer plezier in je leven te integreren; ik heb nog veel meer ideeën over plezier en motivatie. Volg me @drfader, op Facebook, of kijk op mijn website voor meer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.