Dubbele kaakoperatie – Een supersnel herstel op een vloeibaar dieet

Heeral Patel

Follow

9 jun, 2020 – 6 min read

Het geliefde dieet van iedere kaakchirurgiepatiënt ooit: Smoothies (Copyright not intended)

Double jaw surgery or as my surgeon refers to it as bi-maxillary osteotomy is a type of orthognathic surgery. Er zijn verschillende soorten dubbele kaakchirurgie, maar het hoofddoel is meestal het corrigeren van de beet en het verbeteren van het uiterlijk van de kaak.

Sommige mensen kunnen een vooruitstekende onderkaak of een onderbeet hebben en in mijn geval een asymmetrische kaak. De ene kant van mijn onderkaak was langer dan de andere en mijn boventanden stonden niet op één lijn met mijn cupidoboog; dus besloten de chirurgen dat ik een dubbele kaakoperatie nodig had om mijn beet te corrigeren.

Er zijn veel verschillende redenen waarom een patiënt een kaakoperatie kan ondergaan, soms is het puur om medische redenen. Een afwijkend gebit kan van invloed zijn op het goed kunnen kauwen van voedsel en kan pijn in de kaak en klikken veroorzaken. In andere gevallen kiezen mensen voor een kaakoperatie om cosmetische redenen.

Ik koos voor een kaakoperatie toen ik 17 was, toen mijn orthodontist me erop wees dat mijn gezicht niet symmetrisch was en mijn onderkaak een millimeter naar de zijkant afweek. Toen ze me daar eenmaal op wezen, viel het me op foto’s veel meer op en dat tastte mijn zelfvertrouwen aan.

Dus bijna 6 jaar later zat ik in een ziekenhuisjas, mijn gezicht opgezwollen ter grootte van een watermeloen, blauwe plekken onder mijn ogen en at ik mijn eten met een injectiespuit.

Hoe ik mijn zwelling in minder dan 3 weken verminderde

Als je het genoegen had om me direct na mijn operatie te zien (heel weinig mensen hadden dat), was ik erg gezwollen, mijn wangen waren verviervoudigd in omvang en ik voelde me volkomen ellendig. “Wat als ik zo voor altijd zou blijven?” was een irrationele gedachte die door mijn hoofd ging.

In plaats van mezelf te lang depressief te laten voelen, besloot ik dat ik het mijn missie zou maken om een record herstel te hebben… of op zijn minst te proberen. Ik keek naar Youtube video’s van andere succesvolle kaakchirurgie patiënten, hun tips om beter te worden, en las veel blogs van soortgelijke procedures. Ik heb hieronder een Youtube video gelinkt die ik bijzonder nuttig vond:

De eerste dag na de operatie kon ik mijn kaak niet verder openen dan een 1p muntstuk – plat gelegd. Dus een rietje gebruiken was geen optie voor mij. Ik had een video gezien van een man die zei dat hij een spuit gebruikte om al zijn eten op te eten en een knijpfles ketchup, dus ik ging naar Amazon en deed een grote winkel om alle juiste dingen te krijgen (eigenlijk waren het mijn ouders die dit deden omdat ik nog in het ziekenhuis lag). Mijn ouders bestelden ook een wigkussen dat me hielp rechtop te blijven en ik sliep met mijn gezicht naar boven om niet te veel druk op mijn kaak te zetten.

Om snel te genezen, was een vloeibaar dieet met voedingsstoffen essentieel. Om eerlijk te zijn was ik geen fan van de Ensure drankjes die het ziekenhuis uitdeelde, omdat ik er maagklachten van kreeg. In plaats daarvan dronk ik veel verse smoothies en deed ik er een paar lepels proteïnepoeder, spirulina en CBD-olie in (raar, ik weet het – dit was mijn vaders werk).

Ik spoot pap en Weetabix in mijn mond voor het ontbijt, had een kom groentesoep voor de lunch, en had meer soep voor het avondeten. Af en toe at ik een gemengde linzencurry, en als ik echt geluk had een gemengde cake. Ja, je leest het goed: een gemengde cake. Hoezeer je de smaak van normaal voedsel ook mist, dit was het niet waard.

Mijn Top 10 Tips Voor een Snel Herstel:

  • Zorg ervoor dat je vloeibare dieet alle juiste voedingsingrediënten bevat (zie wat ik daar deed). Vitaminen die ik probeerde op te nemen betrokken: Vitamine C voor de gezondheid van het immuunsysteem (het laatste wat je wilt is een verkoudheid terwijl je herstelt) & Vitamine D voor de sterkte van de botten.
  • Ga regelmatig wandelen, ik had er niet veel vertrouwen in om meteen op pad te gaan, maar met de aanmoediging van mijn lieve vriendje ging ik mijn eerste wandeling maken en voelde me erg opgefrist.
  • Probeer Arnica om blauwe plekken en zwellingen te verminderen. Als je net zo’n blauwe plek hebt als ik tijdens een operatie, is dit een goede manier om de blauwe plekken te verminderen die eruit zien alsof je in een vuistgevecht bent geweest.
  • Gebruik een babytandenborstel, het is moeilijk om je tanden schoon te maken als je je mond nauwelijks kunt openen, daarom is een babytandenborstel perfect om in ieder geval je tanden minimaal te kunnen reinigen.
  • Een wigkussen helpt zo veel in termen van rechtop kunnen blijven en rustig slapen in de nacht zonder je nek pijn te doen.
  • Ben positief – het hebben van een positieve mentale houding helpt het herstelproces te versnellen, omdat je waarschijnlijk meer moeite zult doen om sneller te herstellen.
  • Heb lange termijn en korte termijn doelen, dit is een geweldige manier om gemotiveerd te blijven tijdens deze periode. Ik had Harry Potter Vervloekt Kind tickets geboekt 2 weken na de operatie om naar uit te kijken, ook al was het een beetje een duw ik gebruikte dit als een manier om mezelf te motiveren om sneller te herstellen. Op de lange termijn had ik een nieuwe baan die ik over een paar maanden zou beginnen, dus dit hield me ook gefocust en gaf me een reden om moeite te doen om sneller te herstellen.
  • Voortbordurend op mijn laatste punt, kun je ook proberen om het beste te maken van deze hersteltijd. Het is waarschijnlijk een van de weinige keren dat je wekenlang niet naar je werk of school gaat. Ik heb deze tijd gebruikt om te proberen een beetje Spaans te leren in bed met behulp van Duolingo op mijn telefoon. Dit hield mijn hersenen actief tijdens het herstel en hielp me een PMA te behouden. En als ik naar Spanje zou gaan, kan ik nu een tafel voor twee vragen, dus dat is dat.
  • Omring jezelf met goede vrienden en familie, dit heeft me echt geholpen om beter te worden omdat het me afleidde van wat er aan de hand was en ik heb ook veel gelachen, ook al kon ik mijn mond nauwelijks openen.
  • Zorg voor voldoende rust! Dit is van vitaal belang, je kaak geneest het beste als je je lichaam een pauze geeft. Het is belangrijk om geduldig te zijn tijdens je herstel, hoe graag je ook terug wilt stuiteren en weer normaal wilt worden, je lichaam zal je er dankbaar voor zijn. De eerste twee weken lag ik meestal in bed naar het tv-programma Friends te kijken.

Nabije gevolgen & Vooruitgang

Na een paar weken ging ik weer als vanouds op stap. Ik zag vrienden, ging naar het theater en begon eindelijk te werken. Het kon me niet meer schelen of ik er opgezwollen uitzag en ging toch naar buiten. Uiteindelijk nam de zwelling af, maar het duurde een paar maanden voordat hij helemaal weg was.

Toen ik mijn chirurg een week na mijn operatie zag voor een follow-up, was hij verbaasd over hoezeer mijn zwelling was afgenomen en twee weken daarna zwoer mijn tandarts dat ze nog nooit iemand zo goed en zo snel had zien herstellen.

Het enige wat ik wil vermelden is dat ik na acht maanden nog steeds een licht tintelend gevoel in mijn onderlip heb en een deel van mijn kin is gevoelloos. Dit heeft geen invloed op mijn uiterlijk en het is nauwelijks een probleem, maar het kan af en toe een beetje vervelend zijn, vooral wanneer je je niet realiseert dat je chocoladesaus op je kin hebt of wanneer je per ongeluk op de binnenkant van je lip bijt…

Over het geheel genomen was mijn supersnelle herstel te danken aan een combinatie van factoren: een gezond vloeibaar dieet, een positieve instelling en veel rust. Als u op het punt staat een kaakoperatie te ondergaan of iemand kent die dat gaat doen, wens ik u veel succes. Het kan een uitdaging zijn, vooral wanneer je omringd bent door familie & vrienden die je favoriete eten eten terwijl jij nipt aan je groene sap. Maar hopelijk helpen deze tips je om er een stuk sneller doorheen te komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.