Het ophalen van de as van uw hond kan moeilijk zijn

Adrienne is een gediplomeerde hondentrainster en voormalig dierenartsassistente die samenwerkt met enkele van de beste dierenartsen ter wereld.

Het ophalen van de as van uw geliefde hond is een heel moeilijk moment. Hier zijn een paar manieren om het proces een beetje makkelijker te maken.

Foto door Freddie Marriage op Unsplash

Als je dacht dat je hond laten inslapen al moeilijk genoeg was, kan het oprapen van de as net zo moeilijk zijn. Veel hondeneigenaren worstelen hiermee, en dat is heel begrijpelijk. Hier is een beetje informatie, zodat u beter voorbereid kunt zijn met wat u kunt verwachten wanneer u de cremains van uw hond ophaalt.

Toen ik voor het eerst bij de dierenarts begon te werken, was het vaak mijn taak om euthanasie-afspraken in te plannen. Ik raakte er uiteindelijk aan gewend dat mensen huilden aan de telefoon bij het plannen van deze afspraken, maar ik moet toegeven dat de allereerste keren dat ik moest assisteren, ik mezelf moest excuseren en mezelf moest opsluiten in het toilet omdat warme tranen ongecontroleerd over mijn gezicht begonnen te stromen. Het duurde even voor ik weer normaal kon doen.

Weinig wist ik dat het net zo moeilijk zou worden als de crema’s van de hond binnenkwamen en de eigenaars ze moesten ophalen. Eigenlijk, om eerlijk te zijn, wist ik eerst niet eens dat ons ziekenhuis zorgde voor het uitreiken van de crema’s.

Uw dierenarts is verantwoordelijk voor het terugbrengen van de crema’s van uw huisdier

Ik dacht altijd dat dit de verantwoordelijkheid was van het bedrijf dat de crematiediensten verzorgde. Dus de eerste keer dat ik werd benaderd door een huilende eigenaar die me vertelde: “Ik ben hier om Marley op te halen,” Ik herinner me dat ik me een beetje onwetend gedroeg terwijl ik op de kaart keek met de lijst van in het ziekenhuis opgenomen huisdieren. Ik herinnerde me zelfs dat ik al eerder “mijn ronde” had gedaan en kon me geen hond herinneren met de naam Marley. “Als Marley echt in het ziekenhuis was opgenomen, moet ze er behoorlijk slecht aan toe zijn geweest,” dacht ik bij mezelf. Toen kwam gelukkig mijn manager naar me toe en fluisterde me toe: “Ze is hier om de crema’s van haar hond op te halen; laat me je helpen.”

Dus ik volgde haar en ontdekte dat er op de onderste plank vlak achter mijn bureau in de ontvangstruimte een aantal kleine doosjes stonden. “Kijk, elke doos heeft een naamkaartje eraan. Dit is de hare.” Ze overhandigde me het houten kistje en daar stond ik dan, de eigenares van Marley een klein kistje vol met de as van haar geliefde hond te overhandigen. “Gecondoleerd met uw verlies,” fluisterde ik op een soort onrealistische toon, een toon die naar mijn mening niet veel kon doen om het verdriet van de eigenaresse te verzachten. Ze knikte terwijl ze de doos vastpakte en stevig vasthield terwijl ze de ontvangstruimte verliet.

Omdat mijn bureau het dichtst bij het schap was en ik de ochtenddienst werkte, werd ik belast met het ontvangen van de stoffelijke resten van het crematiebedrijf vroeg in de ochtend, het netjes geordend houden op het schap, en het overhandigen van de cremains aan klanten terwijl ik hen condoleerde.

Voor veel klanten kan het verdriet over een overleden huisdier nog lang doorgaan nadat het huisdier is overleden, en het ontvangen van de as van een huisdier kan emoties veroorzaken die overvloeien.

– Alice Villalobos, DVM

Vragen over het ophalen van de as van uw hond bij de dierenarts

Een paar dagen nadat een hond was ingeslapen, lieten we het bedrijf dat verantwoordelijk was voor de crematiediensten de as ’s ochtends vroeg via de achterdeur binnenbrengen. Het was mijn taak om te tellen en te ondertekenen wanneer ik de dozen ontving; het was erg belangrijk voor hen om te erkennen dat iemand verantwoordelijk was voor de ontvangst ervan, omdat dit de geliefde huisdieren van mensen waren en deze mensen betaalden voor de privé-crematie van hun hond, dus er mocht geen foutmarge zijn.

Ik plaatste vervolgens de as op de plank en zou beginnen met het plegen van telefoontjes om de eigenaren te laten weten dat de cremins van hun huisdier waren aangekomen. Eigenaren waren vaak emotioneel als ze deze telefoontjes kregen, maar vaak liet ik gewoon een boodschap achter.

Moet ik de crema’s van mijn hond meteen ophalen?

Nee. Er was echt geen tijdslimiet aan hoe lang we de as voor hen zouden bewaren, omdat elke persoon anders rouwt. Sommige mensen zouden ze ophalen dezelfde dag, enthousiast om hun geliefde honden terug naar huis te brengen; sommige anderen zouden zelfs enkele maanden wachten als het hele idee gewoon pijn te veel.

Het is normaal om te vrezen ophalen van een hond as. Het is een moeilijke tijd omdat het betekent in het reine komen met de dood van een hond. Veel hondeneigenaren voelen zich ongemakkelijk in de buurt van mensen op dit moment, dus ze kunnen ervoor kiezen om de as op te halen wanneer het heel vroeg is in de ochtend of wanneer het ziekenhuis op het punt staat te sluiten. Het goede ding is dat er geen afspraak nodig is om de as van een hond op te halen, zodat klanten dit kunnen doen wanneer het hen uitkomt.

Is het goed als ik huil of emotioneel word?

Als u zich zorgen maakt over het emotioneel worden bij het ophalen van de as van uw hond, begrijp dan dat diergeneeskundig personeel gewend is om de eigenaren te zien huilen, en vaak zijn ze zelf ook eigenaren, ze begrijpen het volkomen. Ik heb een aantal van de meest meelevende mensen ontmoet toen ik bij de dierenarts werkte, en velen van ons lieten ook wel eens een traantje wanneer een huisdier werd ingeslapen.

Als u zich zorgen maakt over huilen in een openbare ruimte, kunt u altijd een zonnebril dragen. Veel mensen kiezen voor deze optie wanneer ze naar begrafenissen gaan of crema’s ophalen, en het kan echt veel helpen. In het verleden droegen vrouwen voor dit doel sluiers bij begrafenissen, maar nu zijn zonnebrillen vrij populair voor zowel mannen als vrouwen.

Hoe vraag ik om de cremains van mijn hond?

U kunt het ook moeilijk vinden om te zeggen waarvoor u daar bent als u het ziekenhuis binnenkomt, omdat het nogal surrealistisch kan klinken om te accepteren dat uw hond er niet meer is. Als u al langer klant bent, is de kans groot dat het personeel precies weet waarvoor u komt en u de as overhandigt zonder dat u een woord hoeft te zeggen.

Veel hondeneigenaren zijn ook in de war over wat ze precies moeten zeggen. “Ik ben hier om Molly’s as op te halen” of “Ik ben hier voor de as van mijn hond” werkt goed, maar als het je te emotioneel maakt, kun je altijd een ander familielid of vriend meebrengen om je te helpen. De vriend of familielid kan ook van pas komen als je je te emotioneel voelt om te rijden.

Kan ik vragen om de as van mijn hond aan mij te geven in prive?

Toen ik nog bij de dierenarts werkte, overhandigden we de dozen met as in de ontvangstruimte, nu lijken meer en meer dierenartspraktijken de as in prive te overhandigen. Ik geloof dat dit een veel betere praktijk is. De klant in een kamer zetten, weg van andere mensen die zakjes hondenvoer of medicijnen komen halen, lijkt mij de meest verstandige optie. Ik denk niet dat het kwaad kan om van tevoren te vragen of je de as onder vier ogen kunt krijgen.

What Do Dog As Like After Cremation?

What do dog as look like after cremation? Zwart? Grijs? Wit? Een combinatie van de drie? Veel hondeneigenaren vragen zich af hoe de as van hun hond eruit zal zien als ze hem ophalen. De as is niet echt goed zichtbaar, want net als bij menselijke crema’s zit de as meestal in een doos, samen met een certificaat als er voor een particuliere crematie is gekozen.

De crematiedozen zijn er in verschillende maten, afhankelijk van de grootte van de hond. Bij onze dierenarts waren de dozen er in drie verschillende maten: klein, middelgroot en groot. De as is alleen te zien als u besluit de kist te openen.

De kist mag dan licht zijn, maar het verdriet is zwaar.

Ik wil hier eerlijk zijn: Als je de doos voor het eerst krijgt, is de kans het grootst dat je je emotioneel voelt. Zelfs ik voelde me zo de eerste keer dat ik die as overhandigde aan de hondenbezitter die Marley ophaalde. Die grote, harige hond zit nu in dit kleine doosje zand dat heel licht aanvoelt als je bedenkt hoe groot de hond was toen hij nog leefde.

Een hond van 50 tot 80 pond kan na crematie gemakkelijk net iets meer dan een pond wegen. Het is volkomen normaal om op dit moment veel verdriet te hebben, omdat het dan pas echt tot je doordringt dat je hond er niet meer is.

Je hoeft de kist niet te openen als je dat niet wilt.

Wat betreft het openen van de kist, nogmaals, zoals met veel verschillende manieren waarop mensen om hun hond rouwen, is het een persoonlijke keuze. Sommige mensen willen om verschillende redenen niet naar de as van hun huisdier kijken of deze aanraken en dat is OK. Voor degenen die de doos willen openen, zit de as meestal in een verzegelde plastic zak.

De as wordt normaal gesproken vermalen tot een fijn, uniform poeder met enkele stukjes bot, maar sommige bedrijven vermalen ze niet, zodat ze meer kunnen lijken op kleine stukjes bot in plaats van poeder. De as is over het algemeen bleekwit van kleur. Soms kunnen er kleine kleurige spikkeltjes in zitten die afkomstig zijn van de mineralen in de botten.

Wat te doen met hondenas

Hoe voelt het om de as van een hond mee naar huis te nemen? Voor sommigen brengt het “sprookjesstof” een gevoel van afsluiting; voor anderen heropent het een wond. Veel hondenbezitters melden dat hun huis weer “huiselijk” aanvoelt nu de crema’s van hun hond terug zijn en hun geliefde honden weer thuis zijn, wakend over hen. Maar wat te doen met de as van een hond als je eenmaal hebt ze thuisgebracht?

Plaats ze op een schoorsteenmantel of plank samen met foto’s

Velen mensen besluiten om de as gewoon te houden in hun originele doos of ze kunnen een mooie urn kopen en plaats het op een zichtbare plaats, zoals een open haard schoorsteenmantel of plank samen met foto’s van het huisdier. De wetenschap dat de overblijfselen van het huisdier altijd in de buurt zijn, kan veel troost bieden na het verlies.

Strooi ze uit op een speciale plaats

Anderen besluiten om alle crema’s of een deel ervan uit te strooien in de tuin, bij een rivier, op het strand, of op andere favoriete plaatsen waar de hond graag speelde of tijd doorbracht om te verkennen. Eigenaren kunnen vrienden en familie uitnodigen om samen te komen op een specifieke locatie die een speciale betekenis had voor het huisdier.

Begraaf ze of maak er een aandenken van

Sommige mensen besluiten om de urn te begraven, zodat ze een plek hebben waar ze naartoe kunnen gaan wanneer ze behoefte hebben aan een band met hun overleden huisdier.

Anderen sturen de as naar bedrijven die speciale artistieke aandenkens maken, zoals glazen of kristallen sculpturen die de as bevatten of zelfs diamanten ringen die met de as van de hond zijn gemaakt. Deze edelstenen bieden een prachtige manier om het leven van een geliefd dier te vieren en kunnen zelfs familiestukken worden.

“As tot as en stof tot stof” is een veelgebruikte uitdrukking die bij begrafenisdiensten wordt uitgesproken. Het gezegde brengt een fundamentele boodschap over: dat wij allen, levende zielen, inclusief mensen en dieren, voorbestemd zijn om tot stof terug te keren. Bewust zijn van het proces en wat er gebeurt bij het oprapen van de as kan helpen om gemoedsrust te geven aan hen die rouwen om het verlies van een geliefd huisdier.

De prijs die we betalen voor het houden van een dier is verlies.

Dit artikel is accuraat en waarheidsgetrouw naar het beste van de auteur’s kennis. Het is niet bedoeld ter vervanging van diagnose, prognose, behandeling, recept, of formeel en geïndividualiseerd advies van een veterinaire medische professional. Dieren die tekenen en symptomen van ongerief vertonen, moeten onmiddellijk door een dierenarts worden onderzocht.

Vragen & Antwoorden

Vraag: Mijn grote angst met betrekking tot de dood van mijn hond is altijd geweest: “Hoe weet je wiens as in die dozen zit? Wordt het vermengd met eerder gecremeerde dieren? Hoe kom je erachter of het crematorium maar één huisdier (jouw huisdier) tegelijk heeft gecremeerd?” Ik heb het niet geregeld. Ik kon het niet, ik was te radeloos, dus heeft mijn moeder alles geregeld. Ze hield bijna net zoveel van hem als ik deed en doe. Kunt u een goede online steungroep voor rouwende huisdieren aanraden?

Antwoord: Het verliezen van een huisdier kan verwoestend zijn. Men kan uiteindelijk alleen vertrouwen op de ethiek van het bedrijf dat de crematie uitvoert of de crematiedienst van het huisdier bijwonen, wat erg schrijnend kan zijn en niet alle crematiebedrijven staan dit toe. Facebook heeft een steungroep die mij heeft geholpen toen mijn hond overleed. Het heet The Rainbow Bridge Pet Loss and Grief Support.

Vraag: Hoe lang duurt het normaal gesproken om as van een huisdier terug te krijgen nadat het is verzonden voor crematie?

Antwoord: Het hangt echt af van verschillende factoren, zoals de locatie, hoe ver het crematiebedrijf is in het cremeren (degenen die meerdere dierenartspraktijken bedienen, kunnen het behoorlijk druk hebben) en hoeveel dieren ze kunnen herbergen. Toen we voor de dierenarts werkten, kregen we de as na drie dagen terug, maar toen mijn hond afgelopen zomer particulier werd gecremeerd, kregen we haar as de volgende dag al terug.

Vraag: Hoeveel kost een crematie voor een kleine hond?

Antwoord: Het hangt van verschillende factoren af, zoals het gewicht van het huisdier en of u een privé-crematie wilt (de hond wordt individueel gecremeerd en de as wordt teruggegeven aan de eigenaar) versus een gemeenschappelijke (het huisdier wordt samen met anderen gecremeerd en de as wordt niet teruggegeven). Elke plaats rekent anders.

© 2016 Adrienne Farricelli

Adrienne Farricelli (auteur) op 31 mei 2020:

Hi Pamela,

Het is heel moeilijk om de as van een huisdier op te halen. Toen ik mijn honden verloor, hoefden we de as niet op te halen bij de dierenarts, omdat we besloten direct naar de crematiedienst van onze honden te gaan. Direct daarna werd de as daar aan ons overhandigd. Dat was moeilijk, maar het gaf ook afsluiting.

Het feit dat uw kat naast de as van zijn broer zat, is heel ontroerend. Dieren rouwen net als wij.

Pamela Lipscomb uit Charlotte, North Carolina op 31 mei 2020:

Ik had een kat die overleed en ik was er kapot van. Ik vond het vreselijk om zijn as op te rapen, maar ik wist dat ik hem mee naar huis moest nemen. Ik huilde en praatte met mijn oude vriend. Ik zette de urn op mijn bed en zijn broer sprong op het bed en zat urenlang naast de as van zijn broer. Ik weet dat hij ook rouwde. Dang, dit gebeurde meer dan een jaar geleden en ik krijg nog steeds tranen in mijn ogen als ik er alleen al over schrijf.

Adrienne Farricelli (auteur) op 21 maart 2020:

Michael, ik ben het ermee eens, onderzoek dit als dit een ernstige fout is, maar het kan soms gebeuren… Het spijt me zo dat dit jou is overkomen. Hopelijk heeft iemand Roxy’s as ontvangen en is diegene op zoek naar de as die jij hebt ontvangen en kun je gewoon ruilen.

Michael Smith op 20 maart 2020:

Wij hebben onlangs onze hond Roxy verloren, en hebben haar laten cremeren, we kregen de doos met haar as erin op dinsdag van deze week, maar ik heb hem vandaag niet geopend, op het zakje binnenin stond een andere hondennaam.. wat moet ik doen?

Ik heb de dierenarts gebeld en die zei dat ik de as terug moest brengen en dat ze zullen proberen uit te zoeken wat er met Roxy is gebeurd, mijn vrouw zal er kapot van zijn… enige suggesties

Adrienne Farricelli (auteur) op 04 februari, 2020:

Nereyda, daar is niets mis mee, we rouwen ieder op onze eigen manier om onze huisdieren.

Nereyda E Diaz op 03 februari 2020:

Is het goed om je huisdier as te knuffelen terwijl je slaapt?

Adrienne Farricelli (auteur) op 29 juni 2019:

Jason, dat is iets wat je aan het crematiebedrijf moet vragen. Ik ken een paar huisdiereigenaren die ze een paar weken niet konden ophalen, en dat was geen probleem, maar ik weet niet zeker of je een paar jaar moet wachten. Gecondoleerd met uw verlies.

Jason op 29 juni 2019:

Als ik zou besluiten om de as van mijn hond niet meteen mee naar huis te nemen, kan ik die dan na een paar jaar nog krijgen?

Rhonda GUERNSEY op 22 april 2019:

Ik heb net de cremains van mijn hond opgehaald en het zijn zwarte brokken(lijkt op steenkool) is dat normaal?

Dale op 29 januari 2019:

Het is nu 2 weken en ik heb nog steeds mijn honden as niet terug gekregen is dat normaal

Sue bray op 04 juni 2018:

Mijn Luke is 3 dec. 2014 overleden ik had hem vanaf dat hij 8 weken oud was hij zou 15 jaar zijn geweest als hij jan. 2015 had gehaald. Ik weet dat mensen zullen denken dat ik gek ben en dat is OK. Maar ik slaap nog steeds met zijn as op mijn bed, hij ligt boven op de dekens op de plek waar hij sliep toen hij nog in leven was. Ik hoop dat het niet ongezond is om dit te doen maar ik kan hem gewoon niet ergens anders plaatsen, hij was mijn ♥. En ik heb nog steeds verdriet om hem. Ik heb een nieuwe baby laya ze is zo lief maar ze heeft haar plaats in mijn hart, en Luke heeft nog steeds de zijne.

Claire doyle op 05 juli 2017:

Kan ik mijn honden as zee nd terug naar mè

Becky V op 13 juni 2017:

Afgelopen dinsdag heb ik mijn border collie, Butterball, moeten euthanaseren. Het was het moeilijkste wat ik ooit heb moeten doen. De enige troost is de wetenschap dat ze niet meer lijdt aan kanker en glaucoom en dat ze nu in de hemel is bij Jezus en mijn familie.

Vandaag heb ik haar as opgehaald.

Adrienne Farricelli (auteur) op 05 februari 2017:

Katie, gecondoleerd met je verlies. Bedankt voor de bijgewerkte prijzen voor een hondencrematie.

Katie op 16 september 2016:

Ik heb voor crematie gekozen na het inslapen van mijn 84 pond wegende Dalmatiër afgelopen weekend. Haar lichaam was aan het stilvallen dus we besloten dat het tijd was om haar pijn te verlichten. Het kostte 220 dollar voor de gewichtsklasse 60-100 pond bij mijn dierenarts. Haar as kwam woensdag terug. Ik was van plan om ze vandaag op te halen, maar mijn man wil er bij zijn om haar thuis te brengen, dus we gaan haar morgenochtend halen.

Adrienne Farricelli (auteur) op 29 augustus 2016:

Hallo Karen, toen ik nog voor de dierenarts werkte, varieerden de kosten nogal, afhankelijk van het gewicht van de hond.Over het algemeen kan een particuliere crematie van een hond overal variëren tussen $ 50 en $ 200. Ik kijk naar de prijslijst die ik vroeger had voor de aangeboden diensten, maar ik denk dat het nu misschien nog iets meer is. Er zijn geen kosten voor het ophalen.

Karen Hellier uit Georgia op 24 augustus 2016:

Tot ik dit las heb ik me zelfs nooit gerealiseerd dat het mogelijk was om je hond te laten cremeren en vervolgens de as op te halen. Ik dacht dat dat gewoon het einde van je huisdier was…je neemt het lichaam mee naar huis om het te begraven of de hond wordt gecremeerd en het bedrijf zorgt voor de resten. Ik heb onze honden mee naar huis genomen en ze in onze achtertuin begraven. Je hebt niet gezegd hoeveel deze procedure en het ophalen van de as kost. Kunt u ons een gemiddeld bedrag geven? Bedankt, en bedankt voor deze informatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.