Ásványi olaj hajra: A használatának pozitívumai és negatívumai

Az ásványi olaj meglehetősen ellentmondásos összetevő, amelyet gyakran haszontalannak és rákkeltőnek titulálnak, mégis, olyan széles körben használják, és már több mint 100 éve jelen van a kozmetikumokban. Akár hajra, akár bőrre, tisztán vagy más termékekben szeretnénk ásványi olajat használni, vitathatatlanul találkozni fogunk vele kapcsolatos negatív információkkal. A sok egymásnak ellentmondó vélemény miatt sosem lehetünk biztosak abban, hogy az ásványi olaj barát vagy ellenség. Nos, egészen mostanáig.

Ezzel a cikkel bővebben foglalkozunk a hajra való ásványi olaj hatásaival és mellékhatásaival. De először is, mi is az az ásványolaj?

Credit: Unsplash/Christin Hume

Hát, az ásványolaj egy kőolajból származó átlátszó és szagtalan olaj, ami valószínűleg innen kapta rossz hírét. A kőolajjal való kapcsolata miatt sokan állítják, hogy az ásványolaj rákkeltő mellékhatásokkal jár, ami részben csak akkor igaz, ha a finomítatlan, ipari minőségű terméket használjuk.

Paula Begoun szerint azonban a kozmetikumokban használt ásványolaj nagymértékben tisztított. Miután szigorú tisztítási folyamaton megy keresztül, teljesen biztonságossá válik, és nem tekinthető komedogénnek. Valójában minden összetevő átesik a tisztítási folyamaton, beleértve a növényeket is.

Az ásványi olajat tehát tisztított formában széles körben használják az iparban, és elég gyakori összetevője az olyan testápolási termékeknek, mint a hidratálók, ajakbalzsamok és hajápoló termékek.

Az alábbiakról is olvashat: Az ásványi olaj előnyei a hajra

A személyi ápolás szerint az ásványi olaj egyik legjobb tulajdonsága, hogy vékony rétegeket képez, amelyek nagyszerű barrier tulajdonságokkal rendelkeznek, ami kozmetikai szempontból barátságossá teszi. Ez a réteg magába zárja a vizet, és megvédi a hajat a méreganyagoktól és más károsító környezeti tényezőktől, például a napfénytől, a fagytól és a széltől.

Bővebben itt olvashat: Hogyan növesszünk szempillákat vazelinnel

De vegye figyelembe, hogy az ásványi olaj nem működik kondicionálóként. Általában a külső hajszerkezetek védelmére használják, ezért nem lehet gyógyír a sérült hajra. Inkább úgy működik, mint egy csillogást fokozó testápoló, mondja a Nanoil. Mi több, a haj volumenét is növelheti, olyan szőrzetet hozva létre, amely hasonló a szilikonok által felépített szőrzethez.

Az ásványi olaj további előnyei a hajon:

  • könnyebb kifésülhetőség
  • kevesebb összegubancolódás
  • a haj rugalmassága
  • kevesebb törés és statikus feszültség
  • fényes haj
Kredit: Pexels

Azt azonban tudnod kell, hogy az ásványi olaj túlzott használata a hajadon mellékhatásokkal is jár. Ahogy mondani szokták, a túl sok mindenből rossz. Ezért vigyázz a következőkre:

  • túl gyakori használata kiszárítja a hajat
  • a túl sok ásványi olaj elnehezíti a hajat, különösen a vékonyszálú hajat
  • a fejbőr irritációját okozhatja

Az ásványi olaj titka, hogy ritkán és takarékosan alkalmazd. A száraz hajra a gyökerektől a hajvégek felé haladva, valamint a fejbőrre is kenjük, lehetőleg hetente legfeljebb kétszer. Tíz percnél tovább ne hagyd állni, hogy elkerüld a fejbőr irritációját és a haj kiszáradását.

Lásd még

A Blackhair Kitchen szerint, ha teljesen el akarod távolítani a hajadból, keress szulfátos sampont, mivel más samponok túl gyengédek lehetnek ahhoz, hogy feloldják a gátat. Azonban a nátrium-kokoil-izetionátot vagy kokamidopropil-betain hatóanyagot tartalmazó samponok is elég hatásosnak bizonyultak.

Míg az ásványi olaj szépítő hatású összetevő, és számos előnye van, ne várd tőle a haj táplálását vagy javítását, mivel csak a felszínen marad, és nem jut be a haj belsejébe. De amíg neked beválik, semmi rossz nincs abban, ha az ásványi olajat beilleszted a hajápolási rutinodba.

Disclaimer: A cikk tartalma: szöveg, grafika, képek és egyéb tartalmazott anyagok szigorúan csak tájékoztató jellegűek. A tartalom NEM használható a szakszerű orvosi diagnózis, tanácsadás vagy kezelés helyettesítésére. Kérjük, MINDIG kérje ki szakképzett egészségügyi szolgáltató tanácsát minden olyan kérdéssel, amely egy egészségügyi állapottal kapcsolatban vagy azzal kapcsolatban merül fel.

Olvassa el még: Az ásványi olajról szóló mítoszok leleplezése a bőr számára

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.