Lulo? Wat is een Lulo?

Toen ik een proeverij bijwoonde in de presidentiële suite van het Hilton Bogotá Corferias hotel, lagen er stukken van een kleine verse vrucht – die me deed denken aan een kruising tussen een kumquat en een mandarijn – in een zwarte schaal.

Lulo? Wat is een Lulo?

“Excuseer me. Wat is dit?” vroeg ik aan een van de leden van het personeel van het hotelpand, wijzend naar deze onbekende vrucht.

“Die vrucht heet een lulo”, antwoordde ze.

“Lulo?”

Toen mijn antwoord bevestigend werd beantwoord, knalden er weer vraagtekens in verschillende kleuren uit mijn hoofd, net als toen ik in 2015 voor het eerst kennismaakte met een boomtomaat in Nairobi, nadat ik op safari was geweest. Ik had nog nooit van de naam lulo gehoord.

Nieuwsgierig, nam ik er een om te proeven. Delen van de binnenkant van de vrucht deden denken aan de kleur van een limoen – als je een beetje fantasie toepaste.

Proeven van een Lulo

Ik proefde het vervolgens. Mijn tong werd begroet met een absoluut wrange smaak met een citrus noot die tegelijkertijd licht zoet was. Net als de meeste andere citrusvruchten, is de schil niet eetbaar in zijn natuurlijke staat. Ik genoot eigenlijk van de smaak, want ik vond het merkwaardig verfrissend.

Wat is een Lulo – en hoe kan het worden gebruikt?

Dit gerecht dat in het Hilton Bogotá Corferias hotel bekend staat als Ceviche at Cartagena Style bestaat uit garnalen, garnalen, inktvis, bananenland, lulo-lucht, en lulo-ijs. Foto ©2019 door Brian Cohen.

Nieuwsgierig, zocht ik op internet naar de term lulo en vond dat het een bijnaam is voor Solanum quitoense, volgens dit artikel gevonden op Wikipedia. Het is ook bekend als naranjilla.

Native to landen in het noordwesten van Zuid-Amerika, kan de lulo rauw worden gegeten op zijn eigen; maar het wordt meestal gebruikt voor dranken met en zonder alcohol…

…maar bij OKA – dat is het restaurant in het Hilton Bogotá Corferias hotel eigendom – wordt de vrucht gebruikt in veel verschillende soorten culinaire toepassingen.

Samenvatting

Foto ©2019 door Brian Cohen.

Zoals de eerder genoemde boomtomaat is dit waarschijnlijk een van die vruchten waaraan ik nooit aandacht heb besteed of waarvan ik me niet bewust was; maar het zou me niet verbazen als hij voorbestemd is om op een dag net zo populair te worden als de kiwi.

Heb je ooit een lulo geprobeerd – of naranjilla, zoals het bekend staat in Ecuador en Panama? Zo ja, wat vind je ervan?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.