Mineralolja för hår: Positiva och negativa aspekter

Mineralolja är en ganska kontroversiell ingrediens som ofta hyllas som värdelös och cancerframkallande, men som ändå används i så stor utsträckning och har funnits i kosmetika i över 100 år. Oavsett om du vill använda mineralolja för hår eller hud, ren eller i andra produkter kommer du obestridligen att stöta på negativ information om den. Med så många motstridiga åsikter kan man aldrig vara säker på om mineralolja är en vän eller en fiende. Tja, fram till nu.

I den här artikeln kommer vi att utveckla mer om effekterna såväl som biverkningarna av mineralolja för hår. Men först av allt, vad är mineralolja?

Credit: Unsplash/Christin Hume

Nja, mineralolja är en genomskinlig och luktfri olja som härstammar från petroleum, vilket förmodligen är varifrån den har fått sitt dåliga rykte. På grund av dess koppling till petroleum hävdar många att mineralolja kommer med cancerframkallande bieffekter, vilket delvis är sant bara om du använder den oraffinerade, industriella produkten.

Enligt Paula Begoun är dock den mineralolja som används i kosmetika mycket renad. Efter att ha genomgått en strikt reningsprocess blir den helt säker och anses vara icke-komedogen. Faktum är att alla ingredienser går igenom reningsprocessen, inklusive växter.

Så, i sin renade form används mineralolja flitigt inom industrin och är en ganska vanlig ingrediens i kroppsvårdsprodukter som fuktkrämer, läppbalsam och hårprodukter.

Du kanske också vill läsa om: Enligt Personal Care är en av de bästa sakerna med mineralolja att den bildar tunna lager med bra barriäregenskaper, vilket gör den kosmetikavänlig. Detta lager låser in vatten och skyddar håret från gifter och andra skadliga miljöfaktorer som solljus, frost och vind.

Läs mer på: Men observera att mineralolja inte fungerar som balsam. Den används vanligtvis för att skydda de yttre hårstrukturerna, vilket är anledningen till att den inte kan vara ett botemedel för skadat hår. Den fungerar mer som en lotion som ökar glansen, säger Nanoil. Dessutom kan den också öka hårets volym genom att skapa en päls som liknar den som byggs upp av silikoner.

Andra fördelar med mineralolja på håret är bland annat:

  • lätt borstning
  • mindre trassel
  • hårets elasticitet
  • mindre brott och statisk elektricitet
  • glänsande hår
Kredit: Pexels

Du bör dock veta att överanvändning av mineralolja i håret också har sina biverkningar. Som de säger, för mycket av allt är dåligt. Så var försiktig med följande:

  • Användning för ofta torkar ut håret
  • För mycket mineralolja tynger ner håret, särskilt tunt hår
  • Det kan orsaka irritation i hårbotten

Hemligheten med mineralolja är att applicera sällan och sparsamt. Du applicerar den i torrt hår, från rötter till toppar, och även i hårbotten, helst inte mer än två gånger i veckan. Låt den inte sitta längre än tio minuter för att undvika irritation i hårbotten och torrhet i håret.

Se även

Enligt Blackhair Kitchen ska du, om du vill ta bort den helt och hållet från håret, leta efter ett schampo med sulfater eftersom andra schampon kan vara för skonsamma för att lösa upp barriären. Schampon som innehåller sodium cocoyl isethionate eller cocamidopropyl betaine som aktiva ingredienser har dock också visat sig vara ganska effektiva.

Men även om mineralolja är en förskönande ingrediens och har många fördelar ska du inte förvänta dig att den ska ge näring eller reparera ditt hår eftersom den bara stannar på ytan och inte kommer in i håret. Men så länge det fungerar för dig är det inget fel med att inkludera mineralolja i din hårvårdsrutin.

Disclaimer: Innehållet i den här artikeln: text, grafik, bilder och annat material som ingår är endast i informationssyfte. Innehållet är INTE avsett att användas som ersättning för professionell medicinsk diagnos, rådgivning eller behandling. Sök ALLTID råd hos en kvalificerad hälsovårdare med alla frågor som du har i samband med eller om ett medicinskt tillstånd.

Läs också: Läs också: Avslöja myterna om mineralolja för huden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.