Tekenen van een laag zelfvertrouwen

Ik gaf mezelf altijd overal de schuld van, zelfs als ik goed werk leverde.

Ik zei ook altijd “het spijt me” als ik a) geen spijt had en b) op de raarste momenten, zoals wanneer iemand tegen me opbotste of wanneer ik een meningsverschil wilde uitdrukken. (Blogger en auteur Therese Borchard kan zich hierin vinden. Zij heeft exposure therapie geprobeerd om van haar verontschuldigingsverslaving af te komen.)

En elke keer als ik een fout maakte, groot of klein, had ik het gevoel dat ik net een doodzonde had begaan. Alle fouten werden uitvergroot en het schuldgevoel en de schaamte maakten dat ik onder een steen wilde kruipen. Fouten maken werd een knagende cyclus die ook afbrokkelde aan mijn toch al wankele gevoel van eigenwaarde.

Nee zeggen tegen iemand was pijnlijk, en er waren veel momenten dat ik gewoon alleen wilde zijn.

“Baanbrekend zelfwaarderingsonderzoeker Morris Rosenberg beweerde dat niets stressvoller is dan het ontbreken van het veilige anker van eigenwaarde,” volgens Glenn R. Schiraldi, Ph.D., auteur van The Self-Esteem Workbook en een professor aan de University of Maryland School of Public Health.

In mijn geval was dit zeker waar. Mijn lage gevoel van eigenwaarde leidde tot verschillende giftige relaties, extra stress en een zinkend humeur. En gaandeweg genoot ik gewoon niet zoveel van mezelf als ik had kunnen doen.

Rosenbergs onderzoek, zei Schiraldi, onthulde de volgende tekenen van een laag gevoel van eigenwaarde:

  • gevoeligheid voor kritiek
  • Sociale terugtrekking
  • Hostiliteit
  • Excessieve preoccupatie met persoonlijke problemen
  • Physieke symptomen zoals vermoeidheid, slapeloosheid en hoofdpijn

“Mensen zetten zelfs een valse schijn op om indruk te maken ,” zei hij.

Mensen met een wankel gevoel van eigenwaarde worstelen ook met zelfkritische, negatieve gedachten, zei Lisa Firestone, Ph.D, een klinisch psycholoog en co-auteur van Conquer Your Critical Inner Voice. “Deze gedachten bekritiseren hen vaak en weerhouden hen ervan om na te streven wat ze willen in het leven.”

Firestone legde uit dat “Wanneer een persoon zich waardeloos voelt, kunnen ze slechte prestaties gaan vertonen of stoppen met proberen te bereiken op gebieden waarin ze zich verslagen voelen: academisch, professioneel of persoonlijk.”

Failure kan vooral hard zijn voor mensen met een laag gevoel van eigenwaarde. Volgens Schiraldi ervaren zij meer schaamte dan anderen.

Gelukkig is eigenwaarde niet in steen gebeiteld. Het kost tijd en oefening, maar je kunt een laag gevoel van eigenwaarde absoluut opheffen en respect, waardering en onvoorwaardelijke liefde voor jezelf ontwikkelen. En nee, dit betekent niet dat je egoïstisch of egocentrisch moet zijn. In zijn tweede boek, 10 Simple Solutions for Building Self-Esteem, schrijft Schiraldi:

Helzaam gevoel van eigenwaarde is de overtuiging dat men evenveel waard is als ieder ander, maar niet meer. Aan de ene kant voelen we een stille vreugde te zijn wie we zijn en een gevoel van waardigheid dat voortkomt uit het besef dat we delen wat alle mensen bezitten – intrinsieke waarde. Aan de andere kant blijven mensen met zelfrespect nederig, in het besef dat iedereen nog veel te leren heeft en dat we eigenlijk allemaal in hetzelfde schuitje zitten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.